ETAPA DE RETENTIE (CONTENTIE) A TRATAMENTULUI ORTODONTIC

ETAPA DE RETENTIE (CONTENTIE) A TRATAMENTULUI ORTODONTIC

Orice tratament ortodontic, indiferent de tipul aparatului utilizat in etapa activa, terapeutica (aparat dentar fix, aparat dentar mobil, aparat dentar ceramic, aparat dentar safir sau aparat dentar metalic), este finalizat printr – o etapa obligatorie si esentiala pentru succesul pe termen lung al terapiei, si anume ETAPA DE CONTENTIE SAU DE RETENTIE, adica etapa de mentinere a rezultatului pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Aceasta etapa este instituita la cat mai scurt timp dupa inlaturarea aparatului ortodontic fix de catre medicul ortodont.

Etapa presupune realizarea si montarea in cavitatea bucala a unor dispositive speciale, denumite generic APARATE DE CONTENTIE sau RETAINERE.

Aceste retainere nu seamana cu aparatele dentare utilizate in etapa activa de tratament, nu deranjeaza pacientul in cursul activitatilor uzuale si pot fi de mai multe tipuri:

  • – mobile sau fixe;
  • – metalice sau din material plastic;
  • – realizate digital sau clasic;
  • – fixate pe dinti sau mobilizabile;
  • – mixte.

Cat costa un aparat dentar de contentie? Pretul este diferit, in functie de tipul aparatului ce va fi utilizat de catre ortodont.

In Clinica de ortodontie Constanta DenteXpert Dr. Nuca se utilizeaza urmatoarele tipuri de aparate de contentie (retainere):

A. RETAINERELE FIXE CLASICE – sunt fire subtiri din sarma, adaptate perfect (intraoral de catre medical ortodont sau in laborator de catre un technician dentar) astfel incat sa urmareasca exact conturul fetelor orale (interne) ale dintilor frontali ai pacientului.

B. RETAINERELE FIXE DIGITALE – difera de cele clasice prin modalitatea de confectionare; sunt realizate digital in laboratoare speciale, aceasta modalitate de confectionare garantand o adaptare absolut perfecta la fetele dintilor, astfel incat sa fie complet pasive, sa nu exercite nici o forta asupra dintilor si sa mentina pentru perioade lungi rezultatul tratamentului.

In clinica de ortodontie Constanta DenteXpert Dr. Nuca se realizeaza retainere digitale realizate de:

  • DIGITALFOCUS si MEMOTAIN

Indiferent de modalitatea de realizare, RETEINERELE FIXE se fixeaza pe dinti cu materiale speciale (compozit fluid) de culoarea dintelui si nu sunt vizibile in cursul activitatilor uzuale ale pacientului.

C. GUTIERELE TRANSPARENTE – sunt confectionate din plastic si nu sunt fixate in cavitatea bucala, purtarea lor fiind in general intermitenta. Pot fi de asemenea confectionate clssic sau digital.

INDICATII DE PURTARE IN FUNCTIE DE TIPUL RETAINERULUI (APARATUL DENTAR DE  CONTENTIE):

  • ALEGEREA unui anumit tip de retainer se face in functie de criterii multiple aplicate de catre medicul ortodont in functie de perioada de tratament activ, varsta pacientului, tipul de anomalie dento-maxilara tratat, ocluzia dentara obtinuta la finalul tratamentului, activitatile si gradul de cooperare al pacientului;
  • Indiferent de TIPUL APARATULUI ORTODONTIC DE CONTENTIE (RETAINERULUI), acesta necesita controale periodice la medicul ortodont, pentru verificarea integritatii si a mentinerii adaptarii la suprafetele dentare;
  • RETEINERELE FIXE necesita acordarea unei atentii sporite igienei orale (fata interna a dintilor, pe care este cimentat retainerul, trebuie igienizata cu multa grija, iar igienizarile profesionale trebuie efectuate periodic; dusul bucal este un “must” in astfel de situatii;
  • RETEINERELE FIXE necesita o grija sporita din partea pacientului atunci cand musca din alimente dure (covrigi, fructi tari, dropsuri), care pot fractura materialul cu care reteinerul este lipit pe dinti sau pot deforma si/sau rupe sarma. In cazul unui astfel de accident, pacientul trebuie sa anunte imediat medicul ortodont (Constanta, 0241655559) deoarece modificarea formei reteinerului fix si/sau a pozitiei acestuia pe dinti poate conduce la deplasari nedorite ale dintilor si compromiterea rezultatului tratamentului.
  • RETEINERELE DIN PLASTIC (gutierele transparente) au rezultate mai reduse in mentinerea rezultatelor tratamentului ortodontic daca nu se respecta indicatiile de purtare. Desi acestea nu trebuie purtate in cursul servirii meselor, pot suferi diverse accidente (se pot rupe, se pot subtia, se pot colora inestetic sau se pot pierde), necesitand inlocuirea rapida.

PROTOCOLUL realizarii FAZEI DE CONTENTIE si al PURTARII RETAINERELOR in clinica de ortodontie Constanta DenteXpert Dr. Nuca este urmatorul:

  • PENTRU CONTENTIA FIXA, la finalul tratamentului ortodontic activ, se iau amprente ale arcadelor dentare (pentru reteinerele efectuate clasic, in laborator) sau se scaneaza arcadele dentare (pentru retainerele digitale) cu bracketii si arcurile in gura, pe pozitiile din cursul tratamentului active;
  • In ziua in care retainerele (clasice sau digitale) vin din laborator, acestea sunt fixate in cavitatea bucala imediat dupa inlaturarea aparatului orthodontic.
  • PESTE RETAINERELE FIXE, CIMENTATE IN CAVITATEA BUCALA, se realizeaza pe baza unei amprente GUTIERE TRANSPARENTE DIN PLASTIC (clasice) ce vor fi purtate DOAR PE TIMPUL NOPTII, pentru o perioada stabilita si monitorizata de catre medic (Dr. Nuca, ortodont Constanta).
  • GUTIERELE TRANSPARENTE sunt utilizate CA UNIC APPARAT DE CONTENTIE in special pentru arcadele superioare, acolo unde, din cauza ocluziei (a modului in care se intalnesc cele doua arcade dentare) nu este posibila realizarea si inserarea unei contentii fixe.
  • Pentru realizarea gutierelor transparente este necesara mai intai indepartarea aparatului ortodontic fix si amprentarea arcadelor dentare. Pe baza amprentelor se realizeaza gutierele care, in acest caz, trebuie aplicate cat mai rapid in cavitatea bucala; in clinica noastra acest interval este, in medie, de 12 ore, perioada in care pacientul este sfatuit sa nu consume alimente foarte dure.
  • GUTIERELE TRANSPARENTE CA UNIC RETAINER (APARAT ORTODONTIC DE CONTENTIE) vor fi purtate 23 de ore din cele 24 ale zilei timp de 3 luni de la aplicare, apoi doar in cursul noptii pentru o perioada de cativa ani. Nerespectarea acestor indicatii conduce la compromiterea rezultatului tratamentului.
  • In anumite cazuri in care, din diverse motive, dupa inlaturarea aparatelor ortodontice fixe mai sunt necesare deplasari minore ale dintilor, GUTIERELE TRANSPARENTE pot fi si confectionate si utilizate ca ALIGNERE, avand si rolul de a corecta unele imperfectiuni. ALIGNER-ul (CLEAR ALIGNER, I-ALIGN, KISS-ALIGN) reprezinta varianta moderna a unui aparat dentar (ortodontic) mobil si este realizat digital.

Intrebarea cea mai frecventa a pacientilor nu este “Care este pretul unui aparat dentar de contentie?”, ci “DE CE ESTE NECESARA O ASTFEL DE ETAPA FINALA?”.

Primul motiv este reprezentat de faptul ca, pe parcursul tratamentului activ cu aparatele ortodontice fixe (metalice sau estetice) sau mobile, ligamentele alveolo-dentare (care leaga dintii de osul alveolar) devin foarte elastice, iar osul si gingia din jurul dintilor isi modifica permanent forma, atat la exterior (modelare), cat si la interior (remodelare).

Pentru fixarea acestor tesuturi in jurul dintilor in noile pozitii sunt necesare perioade indelungate de timp, perioade in care, daca s-a obtinut alinierea dentara si ocluzia functionala, aparatul fix trebuie inlaturat.

Un alt motiv ar fi acela ca majoritatea pacientilor sunt copii si adolescenti aflati in plin process de crestere, perioada in care maxilarele, ca si celelalte componente ale sistemului osos (si ale intregului organism), sufera transformari permanente.

Nu in ultimul rand, chiar si dupa terminarea perioadei de crestere, organismal uman trece prin transformari importante de modelare si remodelare a tuturor tesuturilor, inclusiv ale tesuturilor moi si dure ale aparatului dento-maxilar.

Deci contentia/retentia reprezinta o etapa esentiala a tratamentului ortodontic, necesara pe tot parcursul vietii, atat in perioada de crestere cat si dupa terminarea acestei perioade.

Unul dintre raspunsurile “amuzante”ale ortodontilor la intrebarea “cat trebuie purtat aparatul de contentie?”este: “atata timp cat va doriti dinti drepti!:))))))”.

 

Scopul nostru este să ne fidelizăm pacienții prin crearea unei relații de durată medic-pacient, bazate pe încredere și respect reciproc. Fiecare pacient este important pentru noi și este tratat la cele mai înalte standarde.