IGIENA ORALA

IGIENA ORALA

IGIENA CAVITĂŢII ORALE are drept scop principal îndepărtarea plăcii bacteriene.
PLACA BACTERIANĂ este termenul ştiinţific folosit pentru a denumi depozitele alb-gălbui care se formează nu numai pe suprafeţele dentare, ci şi pe gingii şi pe lucrările protetice atunci când nu efectuăm o igienă adecvată, şi care sunt formate în principal din bacterii şi resturi alimentare.

PLACA BACTERIANĂ reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori etiologici ai cariei dentare deoarece, prin metabolizarea zaharurilor provenite din alimentaţie (dulciuri, făinoase), produce acizii care atacă structurile dentare.

Deoarece conţine un număr imens de bacterii (aproximativ 25 milioane/1 mg), placa dentară microbiană este, în acelaşi timp, principala cauză a bolii parodontale, adică a structurilor de susţinere a dintelui (gingie, os alveolar, cement radicular). Prin mineralizare placa bacteriană se transformă în tartru.
Devine astfel evident că îndepărtarea corectă şi eficientă a plăcii bacteriene de pe suprafaţa dinţilor prin aplicarea de măsuri adecvate de igienă orală previne apariţia cariei dentare şi a bolii parodontale, ajutându-ne în acelaşi timp să beneficiem de avantajele unui zâmbet frumos şi sănătos.

MĂSURILE DE IGIENĂ ORALĂ cuprind atât mijloace fizice (periajul dentar), cât şi chimice (aplicarea de substanţe anti-microbiene prin intermediul soluţiilor, pastelor sau gelurilor), şi pot fi aplicate atât individual, cât şi în cadrul serviciilor stomatologice specializate.

Deoarece la ora actuală sunt disponibile numeroase produse destinate igienei orale, utilizarea lor trebuie adaptată şi individualizată în funcţie de nevoile fiecăruia, prin sfaturi profesionale.

PERIAJUL DENTAR INDIVIDUAL reprezintă metoda cea mai frecvent utilizată în vederea igienizării cavităţii bucale.

Eficienţa  periajului depinde de numeroşi factori, cei mai importanţi fiind tehnica de periaj, frecvenţa periajului, tipul periuţei şi produsele utilizate.

Există numeroase TEHNICI DE PERIAJ DENTAR, ce pot fi uşor învăţate şi aplicate dacă apelăm la sfatul unui specialist.

Totuşi, indiferent de tehnica utilizată, pentru a fi eficient periajul dentar trebuie să fie executat sistematic, pe grupe de dinţi. Pe feţele externe şi interne ale dinţilor periuţa trebuie aşezată în unghi de 450 (şi nu perpendicular), şi să vizeze nu numai acele suprafeţe ale dinţilor care sunt vizibile atunci când zâmbim, ci şi toate celelalte suprafeţe dentare, spaţiile interdentare şi gingiile.

ALEGEREA PERIEI DE DINTI în ceea ce priveşte forma, mărimea şi gradul de duritate nu se face la întâmplare, ci ţine seama de metoda de periaj utilizată de către fiecare individ, de starea de sănătate a dinţilor şi gingiilor şi de preferinţele personale.

Există perii de dinţi manuale şi perii acţionate electric. În general sunt recomandate periile manuale, cele acţionate electric fiind indicate indivizilor ce prezintă impedimente fizice de manevrare a unei perii manuale, sau copiilor mici. Partea activă a periilor trebuie să fie suficient de mică pentru a putea fi inserată uşor în orice zonă a cavităţii bucale, dar şi suficient de mare pentru a acoperi un grup de dinţi. Periile cu mânerul îndoit sunt utile pentru periajul zonelor mai greu accesibile (zona frontală inferioară înclinată oral).

În ceea ce priveşte IGIENA ORALĂ A COPIILOR, aceasta trebuie să înceapă încă din primele zile de viaţă.

Chiar dacă nu au apărut încă dinţii, gingiile sugarului trebuie şterse zilnic de către mamă cu un tifon steril.

Utilizarea periuţei de dinţi trebuie să înceapă cât mai devreme (1-2 ani). La început periajul este efectuat de către mamă. Pe măsură ce copilul capătă dexteritate, începe să utilizeze singur periuţa. Părinţii trebuie să supravegheze periajul dentar al copiilor până la vârsta de 8 – 9 ani.  Copiii trebuie să utilizeze perii de mărimi adecvate etapei de vârstă în care se află.

În privinţa FRECVENŢEI PERIAJULUI DENTAR, nu poate fi instaurată o regulă generală privind numărul obligatoriu şi exact al periajelor dentare individuale zilnice.

Trebuie spus că eficienţa periajelor este mai importantă decât frecvenţa, iar un număr mare de periaje dentare nu este neapărat echivalent cu o bună igienă orală. Dacă periajul este făcut de câteva ori/zi dar în grabă, dinţii sunt periaţi incomplet, fiind omise de fiecare dată aceleaşi zone; pe de altă parte, dacă un astfel de periaj se realizează cu o perie cu duritate crescută, poate  produce leziuni ale gingiei.

Se recomandă minimum două periaje/zi: dimineaţa şi seara. Periajul de seară este extrem de important deoarece în timpul nopţii în cavitatea bucală placa bacteriană se dezvoltă nestingherită. Periajul efectuat dimineaţa îndepărtează placa bacteriană şi toxinele acumulate în cavitatea bucală pe timpul nopţii. Pentru efectuarea unui periaj corespunzător sunt necesare 3 – 4 minute.

Periile de dinţi trebuie schimbate la intervale între 3 şi  6 luni. Franjurarea perilor periuţei după utilizarea pe perioade mai mici de 3 luni semnifică un periaj mult prea viguros, iar păstrarea intactă a periei mai mult de 6 luni indică un periaj lejer, lipsit de eficienţă.

În afara perie de dinţi, următorul factor important de luat în seamă atunci când se discută despre igiena orală este pasta de dinţi. Pastele de dinţi disponibile la ora actuală au, în afara rolului cosmetic, şi un rol terapeutic, prin includerea în compoziţie a agenţilor cu rol în prevenirea cariei dentare (fluorul) şi a parodontopatiei (agenţii antimicrobieni).

PASTELE DE DINŢI FLUORURATE reprezintă mijlocul cel mai important de utilizare a fluorului, sunt larg disponibile, au eficienţă dovedită în prevenirea cariei şi  sunt indicate pentru toate vârstele, începând cu 3 – 4 ani (vârsta la care copiii învată să scuipe după ce se spală pe dinţi). Până la vârsta de 4-6 ani trebuie folosite paste de dinţi cu concentraţii de pânâ la 500 ppm F, apoi pot fi utilizate pastele fluorurate pentru adulţi (peste 1000 ppm F).

Pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni gingivale şi parodontale, sunt indicate pastele de dinţi ce conţin agenţi antimicrobieni (clorhexidină, listerină).

În afara periuţei de dinţi şi a pastei, există o serie de alte mijloace suplimentare de curăţire a suprafeţelor dentare. Cele mai importante sunt aţa dentară, periuţele interdentare şi apele de gură. Alegerea lor depinde de necesităţile fiecărui individ, iar utilizarea trebuie să se realizeze pe baza indicaţiilor unui specialist.

AŢA DENTARĂ este indicată tinerilor şi adulţilor cu risc crescut la carie sau cu afecţiuni gingivale, pentru îndepărtarea plăcii bacteriene din spaţiile interdentare. Este recomandată utilizarea aţei dentare o dată pe zi, cu grijă pentru a nu leza gingia (papila interdentară).

Periuţele interdentare sunt indicate în cazurile în care spaţiile interdentare sunt larg deschise, precum şi pentru igienizarea punţilor dentare (lucrări protetice fixe) şi a aparatelor ortodontice fixe.

APELE DE GURĂ sunt în general substanţe pe bază de alcool, ce conţin agenţi teraputici de genul fluorului şi al agenţilor antimicrobieni.

Completează cu succes igiena orală efectuată prin periaj, iar indicaţiile şi alegerea şi modalitatea de utilizare depind de starea de sănătate orală. Dacă nu există afecţiuni majore ale cavităţii bucale, este recomandată utilizarea, o dată pe zi, a unei ape de gură obişnuite (fără concentraţii mari de agenţi anti-bacterieni).

În cazul bolilor parodontale avansate, indicaţia privind tipul şi frecvenţa utilizării unei anumite ape de gură este bine a fi dată de către specialist.

 

Ca şi CONCLUZIE, se poate spune că avem la dispoziţie la ora actuală o gamă completă de produse destinate igienei orale.

Modul în care ştim să utilizăm aceste produse depinde de INFORMARE, de MOTIVAŢIE şi de NECESITĂŢILE fiecărui individ.

 

Deoarece Un Zâmbet Plăcut Este Important Pentru Fiecare Dintre Noi Şi La Orice Vârstă, Putem Preveni Bolile Cavităţii Bucale Prin Măsuri Relativ Simple Dar Extrem De Importante, Ce Sunt Uşor De Însuşit Şi Aplicat Într-Un Timp Relativ Scurt Şi Nu Implică Sacrificii Materiale, Ci Doar Preocupare Şi Atenţie Pentru Igiena Orală.

Scopul nostru este să ne fidelizăm pacienții prin crearea unei relații de durată medic-pacient, bazate pe încredere și respect reciproc. Fiecare pacient este important pentru noi și este tratat la cele mai înalte standarde.