DISPOZITIVELE TEMPORARE DE ANCORAJ SAU (MINI)IMPLANTURILE ORTODONTICE

Aparatul orthodontic (fix sau mobil, metallic sau estetic) indreapta dintii prin aplicarea unor forte asupra acestora, forte care deplaseaza anumiti dinti in pozitiile corecte, prin procese complexe de modelare si remodelare osoasa.

De cele mai multe ori, fortele sunt applicate intre diverse unitati dentare (dinti) sau segmente dentare. In acest mod, dintii care se deplaseaza devin unitatea activa, iar cei de sprijin (ANCORAJ), care ar trebui sa nu se deplaseze, devin unitate reactiva.

De ce reactiva? Pentru ca, indifferent cat de bine ar fi planificate fortele si masurata rezistenta unitatii dentare de ancoraj, aceasta va reactiona printr-o deplasare, de cele mai multe ori nedorita si nefavorabila tratamentului.

ANCORAJUL, deci unitatea de sprijin, devine astfel structura cea mai importanta in cursul tratamentului orthodontic.

Pentru ANCORAJ au fost imaginate si utilizate de a lungul timpului numeroase dispositive si sisteme.

Unul dintre aceste sisteme utilizeaza FORTELE EXTRAORALE (HEADGEAR); este extrem de efficient, dar dificil de utilizat si greu acceptat de copii.

Alte sisteme de ANCORAJ utilizate in clinica noastra de ortodontie Constanta includ ARCURILE TRANSPALATINALE, ARCURILE LINGUALE, DISPOZITIVUL NANCE.

ARC TRANSPALATINAL

ARC LINGUAL

 

 

 

 

 

 

 

 

Toate aceste dispositive sunt realizate cu laboratorul ORTOPERFORMACE din Cluj-Napoca.

Eficienta acestor sisteme in sustinerea deplasarilor dentare difera in functie de fortele applicate si de raportul dintre dintii de sprijin si cei care trebuie deplasati.

Pierderea ancorajului, adica deplasarile nefavorabile ale dintilor de sprijin, determina complicații ale tratamentului ortodontic, ce pot conduce la imposibilitatea de a atinge rezultatul dorit.

A aparut astfel necesitatea unui SISTEM ABSOLUT DE ANCORAJ, simplu si efficient, care sa garanteze ca in cursul tratamentului orthodontic au loc doar deplasarile dentare dorite de medic si favorabile obtinerii rezultatului final.

Acest system s a concretizat in aparitia DISPOZITIVELOR TEMPORARE DE ANCORAJ (TEMPORARY ANCHORAGE DEVICES – TAD), numite si (MINI)IMPLANTURI ORTODONTICE.

Realizate din titan sau otel, DISPOZITIVELE TEMPORARE DE ANCORAJ (TAD uri) realizeaza asa-numitul ANCORAJ SCHELETAL, deoarece sunt insurubate de cele mai multe ori manual, in diverse zone ale oaselor maxilare, de catre medical ortodont Dr. Nuca Cristina.

In functie de tipul dispozitivului, de locul inserarii si scopul in care va fi utilizat, patrunderea in os este variabila, dar nu depaseste 5-6 mm, avand in vedere ca cele mai lungi astfel de TAD-uri au 14 mm.

In clinica noastra de ortodontie Constanta, Dr. Nuca Cristina utilizeaza urmatoarele tipuri de implanturi ortodontice:

A. OrthoEasy® , furnizate de Dental Focus, cu care cabinetul nostrum are o colaborare indelungata si minunata!

Sistemul OrthoEasy® dispune de trei dimensiuni ( 6,8,10 mm), ce pot fi distinse ușor prin sistemul colorimetric ( 6 mm- roz, mov- 8 mm, 10 mm auriu). Se recomandă ca dimensiunile să fie utilizate astfel :

  • 6 mm : pot fi utilizate în cazuri izolate când avem o grosime vestibulo-linguală redusă, în principal la nivelul anterior al mandibulei;
  • 8 mm : poate fi utilizat în marea majoritate a cazurilor clinice pentru ancorare monocorticală, fie la maxilar sau mandibulă
  • 10 mm : se pot utiliza în cazuri rare cu mucoasă groasă sau bicortical în cazul unei edentații totale.

B.SMART ANCHOR, furnizate de GREAT ORTHO;

C. MINIMPLANTURI furnizare de ORTOFORUM ARAD, realizate fie din titan pur (99%), fie din aliaje de titan (90%).

Pentru inserarea TAD urilor este necesara o minima anestezie locala sau, uneori, doar o anestezie a mucoasei prin aplicarea de spray sau gel.

In functie de necesitati pot fi applicate incepand cu varsta scolara (ortodontie copii), dar cel mai frecvent sunt applicate la adolescent si adulti.

 Pacientul nu simte nici un fel de durere nici la inserarea in cavitatea bucala si nici dupa acest process, dar este extrem de important ca igiena orala in jurul implantului sa fie mentinuta correct, astfel incat sa se evite inflamatia mucoasei care poate conduce la pierderea implantului.

In functie de tipul implantului si de locul inserarii, exista un anumit procent de “pierdere”a implanturilor ortodontice; aceasta nu reprezinta o problema medicala grava, locul implantului pierdut se vindeca rapid, plaga nu sangereaza si nu doare. Implantul pierdut va fi inlocuit cu un altul, aplicat in acelasi loc (dupa minim 3 luni de la pierderea primului implant) sau intr un alt loc favorabil.

In functie de scopul tratamentului, in clinica noastra DISPOZITIVELE TEMPORARE DE ANCORAJ (TEMPORARY ANCHORAGE DEVICES – TAD) sunt cel mai frecvent inserate:

A. IN BOLTA PALATINA:

  • DISJUNCTOARE PE IMPLANTURISUNT APARATE CARE DEZVOLTA TRANSVERSAL ARCADA DENTARA SUPERIOARA A ADULTILOR, dupa terminarea perioadei de crestere.

Reprezinta o alternativa nechirurgicale PENTRU ADULTI a DISJUNCTOARELOR CLASICE, realizate in tratamentul orthodontic la copii si adolescent; sunt realizate de catre medical ortodont DR. Nuca Cristina Constanta), si reprezinta de obicei o prima etapa a tratamentului orthodontic la copii, fiind urmat apoi de aparatele dentare fixe.

Aceste DISJUNCTOARE PE IMPLANTURI (Hyrax, Hass-type, MSE, etc) se realizeaza in LABORATOARE SPECIALIZATE, cele prezentate fiind realizate de DIGITAL FOCUS pe baza unor amprente dentare,  cu ajutorul unor ghiduri chirurgicale realizate digital si cu implanturi OrthoEasy®.

Reprezinta cel mai modern tratament orthodontic, iar pretul tratamentului cu apparat orthodontic creste, toate aceste elemente (amprente, scanari ale arcadelor/modelelor, miniimplanturi, ghid chirurgical, disjunctor propriu-zis) necesitand costuri suplimentare, care se adauga costurilor aparatului fix.

  • INTRE RADACINILE DINTILOR – de cele mai multe ori servesc pentru ancorajul unor elemente speciale realizate din sarme de anumite tipuri si dimensiuni, modelate de catre ortodont pentru a servi unor deplasari dentare: aducerea pe arcada a unor dinti inclusi, intruzie, extrezie, derotare, etc

B. IN VESTIBUL, tot intre radacinile dintilor

 

C. IN CREASTA INFRAZIGOMATICA

D. IN LINIA OBLICA EXTERNA A MANDIBULEI

  Aparitia si utilizarea (MINI)IMPLANTURILOR ORTODONTICE (TEMPORARY ANCHORAGE DEVICES – TAD) au insemnat o adevarata „revolutie” in tratamentul ortodontic modern cu aparate ortodontice fixe si a largit esential limitele acestuia, reprezentand in multe cazuri o alternativă la chirurgia ortognatica.

            Un alt avantaj al implantelor ortodontice este acela al cresterii eficientei tratamentului ortodontic cu aparate dentare in conditiile utilizarii a unui numar mult mai redus de aparate auxiliare pentru ancoraj.

            Datele studiilor clinice  au demonstrat ca stabilitatea primară, calitatea osoasa si igiena orala corespunzatoare reprezinta cei mai importanti factori ce influenteaza succesul IMPLANTURILOR ORTODONTICE.

Scopul nostru este să ne fidelizăm pacienții prin crearea unei relații de durată medic-pacient, bazate pe încredere și respect reciproc. Fiecare pacient este important pentru noi și este tratat la cele mai înalte standarde.