ORTODONȚIE

  ORTODONȚIA este disciplina stomatologiei care se ocupa cu alinierea dinților și așezarea în poziție corectă a maxilarelor.

            Anomaliile dento-maxilare nu reprezintă doar o problema estetică, ci și de sănătate dentară și generală.

            Dinții înghesuiți sunt mai greu de curățat și sunt predispuși la carie și gingivită. Pe termen lung, în absența tratamentului ortodontic, aparatul dento-maxilar este expus bolilor parodontale cronice și afecțiunilor articulației temporo-mandibulare.

            Există multiple opțiuni pentru un pacient care dorește să îsi îndrepte dinții. Există aparate dentare vizibile sau invizibile, fixe sau mobile.

            Alegerea se face în functie de severitatea cazului (dinți ectopici, necesitatea unor extracții de dinți permanenți, vârsta pacientului, etc), de preferința pacientului pentru un sistem invizibil (Invisalign, Clear-Aligner, Incognito), de durata tratamentului și nu în ultimul rând de costul acestuia.


CITEȘTE TOT ARTICOLUL

În mod clasic, tratamentul ortodontic este asociat frecvent cu vârsta tânără, adresându-se în mod special copiilor și adolescenților.

Odată cu evoluţia tehnicilor fixe de tratament ortodontic au crescut posibilitățile de tratament pentru vârsta adultă, crescând în același timp și adresabilitatea acestora pentru acest tratament.

Deoarece anomaliile dento-maxilare pot interfera cu funcţiile aparatului dento-maxilar (masticaţie, fonație, respiraţie, deglutiţie), din punctual de vedere al specialiștilor tratamentul ortodontic nu se impune exclusiv din rațiuni estetice, ci mai ales din motive de sănătate pe termen lung, atât a cavității bucale cât și a întregului organism.

În mod cert presiunile sociale ale epocii moderne pe care o trăim precum și propriile valori estetice ale fiecărui pacient oferă o importanță deosebită unui zâmbet frumos și sănătos, incluzând tratamentul ortodontic în estetica dentară.

Indiferent de vârstă tratamentul ortodontic poate îmbunătăţi ocluzia (modul în care se închide gura), poate mări eficienţa dinţilor în raport cu funcţia pe care o exercită şi poate crea un zîmbet armonios.

Prin tratament orthodontic se obțin repoziţionări ale coroanelor dentare odată cu rădăcinile acestora, având ca efect îmbunătățireaa sănătății dento-parodontale pentru întreaga viață.

Foarte important, prin tratament ortodontic fix se modifică forma și etajele feței, forma și poziția buzelor și a barbiei și se reconturează aspectul facial.

Toate aceste modificări, dar la o scară mult mai mare, se obțin mai ales atunci când tratamentul orthodontic fix se combină cu proceduri de chirurgie maxilo-facială.


            Pe lângă aparatele fixe clasice, cele mai noi și performante aparate ortodontice sunt aparatele vizibile autoligaturante DAMON, cele invizibile – Clear-Aligner, Invisalign și cele linguale – Incognito.

În clinica noastră tratam anomaliile dento-maxilare prin TERAPIE ORTODONTICĂ FIXĂ:

  • CLASICĂ – Tehnica Roth, MBT (Metal, Ceramica, Saphire);
  • DAMON – Clear;
  • LINGUALĂ (Incognito);
  • CLEAR-ALIGNER.

APARATELE ORTODONTICE FIXE CLASICE

Reprezintă construcții biomecanice aparat-dentaraplicate permanent în cavitatea bucală, care se fixează pe dinți cu materiale speciale (colare) și sunt activate doar de către medic; în momentul îndepărtării se distrug.

Printre avantaje se enumeră faptul că pot fi aplicate în dentiția permanentă până la vârste înaintate, nu pot fi îndepărtate de către pacienți, nu produc tulburări de fonație deoarece lasă liber cerul gurii și spațiul pentru limbă și produc deplasări dentare specifice, corporale ale dinților (coroană și rădăcină), pe care aparatele mobile nu le pot realiza.

Prin intermediul brackeților ataşaţi de dinţi, sârma fixată în cavitatea bucală transmite  forţa programată a acţiona în direcţia necesară mişcării dintelui în poziţia corectă.

APARATELE FIXE CLASICE pot fi achiziționate din METAL, CERAMICA ȘI SAFIR.

Aparatele metalice sunt rezistente (brackeții nu se fracturează), iar elasticele aferente pot fi divers colorate, facându-le extreme de attractive pentru copii și adolescenți.

Pe măsura creșterii vârstei pacienților și a necesităților safir2estetice, aceeași tehnică este disponibilă și în variantă estetică, ceramică sau safir.

Aparatele fixe clasice estetice sunt extreme de discrete, aproape invizibile pentru cei din jur.

Brackeții safir sunt realizați dintr-un cristal transparent, nu absorb coloranți și rămân invizibili pe tot parcursul tratamentului; sunt totuși mai fragili decât cei metalici, ruperea unei parți din bracket (aripioară) necesitând înlocuirea (contra cost).

În clinica DenteXpert Dr. Nucă se utilizează bracketi și materiale de calitate (Lancer orthodontics, Opal orthodontics, Avex, Ormco).


CITEȘTE TOT ARTICOLUL

Aparatele ortodontice fixe au o istorie îndelungată, începând cu anul 1920 cand E.H. Angle, parintele ortodonţiei moderne, a dezvoltat tehnica standard edgewise.

În anul 1928 E.H.Angle, în colaborare cu Charles Tweed, au perfecţionat designul şi utilizarea bracketurilor standard edgewise.

În 1953 Merriefield s-a alăturat echipei Tweed, dezvoltând şi îmbunătaţind conceptele vremii, mijloacele de tratament şi metodele de diagnostic.
Specialitatea ortodontica s-a schimbat pentru totdeauna odata cu aparitia Andrews SWA (Straght Wire Appliance) în anii 1970.

  1. Andrews este considerat parintele SWA, un sistem de bracketi preajustați în care brackeții conţin informaţii care înlocuiesc cea mai mare parte a îndoiturilor arcurilor din tehnica Tweed.

De asemenea, de la mijlocul anilor 70, McLaughlin, Bennett si Trevisi au modificat prescriptiile si biomecanica Straight-Wire, dezvoltand o noua filozofie de tratament ortodontic care se raspandeste tot mai mult printre ortodontii din intreaga lume (MBT).

În acest context, există deci o gamă extrem de variată de brackeți cu informaţii din mai multe tehnici (Roth,MBT,Alexander etc). Aceștia sunt realizaţi printr-o tehnologie avansată și sunt recunoscute pentru forma lor romboidală, ovoidă şi linia care strabate bracket-ul (slot).

Aceste caracteristici asigură aplicarea rapidă şi corectă în axul lung al dintelui.
Slotul este realizat cu ajutorul frezelor diamantate, garantând dimensiunile precise la nivelul slotului. Baza bracketului prezintă retenţii mecanice, astfel încât colarea se face fară efort şi asigură adeziunea optimă.

Avantajele aparatelor ortodontice fixe metalice sunt datorate tehnologiei incorporate, reducand numarul de indoituri la nivelul arcurilor; profilul redus aduce un confort optim pentru pacient și facilitează manipularea de catre medic.


TEHNICA DAMON

            Sistemul Damon este modern și revoluționar. Este un aparat   autoreglabil și autoligaturant care elimină în foarte multe cazuri necesitatea extracțiilor dentare realizate de obicei în tehnicile clasice în scopul obținerii alinierii dentare.

damon-clear

Bracketii Damon sunt mai mici decât cei uzuali, au contururi moi și margini rotunjite, sunt mai ușor de igienizat și acţionează ușor asupra dinţilor şi ligamentelor dento-alveolare.

Nu necesită extracţii dentare nici în cazurile complicate, cu înghesuiri complexe.

Slot-ul mare al bracket-urilor și dimensiunile reduse ale arcurilor utilizate generează forțe ușoare și continue, care permit deplasări dentare controlate, asociind în același timp un efect de expansiune controlată la nivelul arcadelor dento-alveolare, ceea ce indică utilizarea lor atât la copii cât și la adulți în cazuri de parodontopatii care impun precauții în privința forțelor aplicate.

Tratamentul durează aproximativ 14-18 luni. Deoarece arcul culisează liber în bracket, disconfortul pentru pacient este minim.

Datorită forţelor mici de fricțiune, dinţii migrează semnificativ mai repede sub acţiunea unor forţe fiziologice, mult mai blânde decât în cazul aparatelor clasice. Această tehnică permite ca aparatul dento-maxilar să coordoneze poziţia corectă a dinţilor. Cu utilizarea sistemului Damon durata tratamentului se reduce şi cresc intervalele între vizitele la medic.


CITEȘTE TOT ARTICOLUL

Damon este o tehnică ortodontică revoluționară, ce garantează un confort crescut pe tot parcursul tratamentului, deoarece bracket-urile au un mecanism glisant unic, ce permite medicului să utilizeze forte mult mai ușoare pentru poziționarea dinților într-o formă cât mai naturală. Tratamentul devine astfel mai scurt și mult mai confortabil. Numărul controalelor periodice urmărire a tratamentului se reduce considerabil, activările realizându-se la intervale mai lungi decât în tratamentele clasice (10-12 săptămâni).

Spre deosebire de aparatele ortodontice fixe clasice, Damon are în alcatuire un sistem autoligaturant ce susține arcul în slot în locul ligaturilor elastice, permițând o mai bună glisare a arcului în brackeți, reducerea fricțiunii (frecării) și a presiunii aplicate pe dinți.

Damon foloseste arcuri cu memorie, fabricate din aliaje hi-tech, care au forma ideală a arcadelor dentare.

Există atât variante vizibile, metalice (Damon 3MX, Damon Q), cât și variante estetice (Damon Clear).

Bracket-ul Damon 3 combină calitatea estetică cu performanța clinică a tehnologiei de autoligaturare pasivă. Damon 3 este o componentă esențială a sistemului Damon, care integrează brackeți cu autoligaturare pasivă, arcuri de înaltă tehnologie și protocoale de tratament simplificate, cu invazivitate minimă. Coroborate, aceste elemente asigura modul de abordare a sistemului ortodontic Damon, cu frictiune si forta redusa, pentru un tratament mai rapid și mai eficient.

Solid și cu performanțe excepționale, bracketul Damon 3MX este complet metalic, are un profil metallic perfect sculptat și conduce rezultatele și eficiența tratamentului orthodontic la nivelul maxim.

Aparatul  Damon Q reprezintă un pas urias în domedamon-qniul tehnologiilor cu fricțiune redusă şi a sistemelor cu autoligaturare pasivă. Bracket-ul are un profil mai subţire şi dimensiuni mai mici, profunzime optimizată a canelurii, blocaje inovatoare Spin Tek Design cu o intrare oblică a canelurii pentru fixarea uşoară a arcurilor, poziţionare de precizie pentru instalarea brackeților, caneluri dublate pentru elementele auxiliare pentru implementarea unei noi metode de tratament.

Damon Clear are avantaje clare față de aparatul dentar tradiţional, combinând aparatul dentar autoligaturant cu arcurile de înaltă tehnologie testate clinic pentru a mişca dinţii repede, confortabil și cu rezultate spectaculoase.
damonclear


APARATELE LINGUALE

Aparatele linguale sunt complet invi­zibile, nu prezintă nici un impediment estetic, majoritatea adulţilor preferând acest tip de tratament ortodontic datorită impactului social pe care ar putea să-l aibă un aparat convenţional vestibular.

            Aparatul aparține ortodonției digitale, este 100% personalizat pentru fiecare pacient în parte și oferă rezultate predictibile, conforme cu aşteptările medicului şi ale pacientului.


CITEȘTE TOT ARTICOLUL

Aparatul dentar INCOGNITO, fixat pincognitoe interiorul dinților, corectează dantura și are avantajul de a fi ascuns vederii.

Acest avantaj este esențial mai ales pentru adulții cu o viață socială activă, devenind hotărator in decizia de tratament. Potrivit specialistilor, Incognito ofera și alte avantaje: riscul apariției cariilor este mai redus decât la aparatele clasice deoarece brakeții sunt colați pe o zonă mai puțin expusă la carii, în spatele dinților.

           aparat-dentar-incognito Pentru aplicarea acestor aparate sunt necesare seturi de radiografii și modele de studiu pentru a stabili tipul anomaliei și gradul de dificultate al cazului, precum și amprente special care înregistreaza atât arcadele dentare cât și ocluzia pacientului.
Brackeții utilizați în tehnica linguală se execută în laboratoare specializate în aceste tehnici, pe baza unor analize specifice și a scanării computerizate a suprafețelor dentare; sunt confecționați din aur și sunt creați în așa fel încât dificultățile de vorbire și eforturile limbii să fie minime.

            Dupa executare sunt trimiși în cabinet și plasați în cavitatea bucală cu ajutorul unor linguri speciale de transfer.

          Odata fixați pe dinți brackeții nu se mai îndepărtează decât la sfârșitul tratamentului. După îndepărtare suprafețele dentare trebuie lustruite și tratate cu substanțe fluorurate.

        Tehnica linguală oferă avantajul psihologic semnificativ al posibilității de a urmări evoluția tratamentului prin vizualizarea directă a fețelor vestibulare ale dinților, fapt ce în tehnicile fixe clasice nu este posibil în aceeași măsură, evoluția fiind ascunsă de brackeți și arcuri.


APARATELE CLEAR-ALIGNER

Clear Aligner aparține tehnologiei digitale și este un aparat total invizibil, asemănător gutierelor.

Este realizat dintr-un material total transparent, invizibil, cu care pacientul poate vorbi și zâmbi fără nici o dificultate; este foarte confortabil, deoarece lipsesc brackeții și arcurile.


CITEȘTE TOT ARTICOLUL

Clear-Aligner este un aparat de ultimă generație, ce rezolvă problemele ortodontice în cel mai eficient și modern mod.

După ce specialistul stabilește dacă acest tip de aparat este potrivit cazului clinic, urmează amprenta arcadelor dentare și realizarea alignelor în laboratoare speciale.

Aparatul este unic și se creează exclusive pentru fiecare pacient

Odată început tratamentul, pacientul trebuie să se prezinte lunar la consultație.

Aparatul Clear Aligner trebuie purtat minim 18 ore pe zi, inclusiv noaptea. Este mobil și se îndepartează în timpul meselor și în cursul igienizării arcadelor dentare, trebuie igienizat corect, după indicațiile medicului, se inseră ușor pe arcadele dentare și nu folosește forțe în exces.

Poate apărea o jenă dureroasă la începutul tratamentului, dar aceasta dispare spontan în câteva zile.

Pacientul poate mânca orice dacă alignerul este îndepărtat din cavitatea bucală.

Clear Aligner este mai rezistent și mai accesibil ca preț față de alte alignere.

invisalign-clear-aligners

 


MINI-IMPLANTURI

            Ancorajul scheletal sub forma mini-implanturilor este una dintre cele mai recente inovații în ortodonție.

Folosirea mini-implanturilor ca mijloc de ancoraj permite realizarea anumitor tipuri de mișcări dentare, reducând necesitatea utilizării aparatelor extraorale și a cooperării dinpartea pacienților.

 

mini-implanturi-1

 

Scopul nostru este să ne fidelizăm pacienții prin crearea unei relații de durată medic-pacient, bazate pe încredere și respect reciproc. Fiecare pacient este important pentru noi și este tratat la cele mai înalte standarde.