IGIENA ORALĂ A PURTĂTORILOR DE APARATE ORTODONTICE FIXE

  • ortodontie constanta

 Purtarea unui aparat ortodontic implică cu siguranță o responsabilitate și un efort suplimentar din partea pacientului, pentru menținerea igienei orale (ortodontie constanta).

 Menținerea unei igiene corecte este absolut necesară pentru obținerea unui rezultat excelent la sfârșitul tratamentului.

 Existența bracketilor, inelelor, arcurilor și a altor elemente ale aparatului colate (lipite) pe dinți reprezintă zone de retentie pentru placa bacteriană și obstacole suplimentare pentru realizarea unei igiene orale corespunzatoare.  

De cele mai multe ori, în absența unei igiene susținute, la purtătorii de aparate ortodontice placa bacteriană lasă de obicei urme vizibile pe dinți, mai ales în jurul elementelor colate (lipite) cum sunt bracketii, formând un film gros și cu efecte negative asupra sănătății dentare și orale în general.

   În acest mod, igiena deficitară conduce la apariția unor zone de demineralizare cu aspect alb cretos sau maroniu în jurul bracketului, care reprezintă carii initiale; dacăuneori chiar îndepărtarea prematură a aparatului ortodontic.

1

Alte consecințe ale absenței unei igiene orale corecte sunt apariția depozitelor de tartru, a respirației urât mirositoare și a îmbolnăvirilor gingivale, manifestate prin creșterea în volum și sângerarea gingiilor la periaj, la masticație sau chiar spontan.

Mai mult decât atât, se pare ca inflamația gingivală influențează reactivitatea țesuturilor la deplasările ortodontice, fapt ce poate crește durata de purtare a aparatului.

2

În acest context, purtătorii de aparate ortodontice fixe trebuie să acorde o atenție mult sporită igienei orale față de îngrijirile uzuale.

            Periajul dentar trebuie să dureze minim 5 minute; în afara periajelor obisnuite de dimineață și seară, purtatorii de aparat ortodontic trebuie să repete pe cât posibil periajul și după fiecare masă pe parcursul zilei.

Peria de dinți se recomandă a fi de duritate medie.

Există perii manuale special concepute pentru purtătorii de aparate ortodontice fixe, care au perii mai scurți pe mijloc, în dreptul bracketilor, și mai lungi pe margine.

3

Mișcarile periei vor fi inițial orizontale pe suprafețele dentare cu brackeți, această direcție fiind mai eficientă decât în sens vertical pentru curățarea suprafețelor din jurul aparatului.

            Pe restul suprafețelor periajul se face în mod obișnuit, atât pe fețele orale cât și pe cele ocluzale ale dinților.

            Este esențial ca periajul să se faca lent, cu răbdare, acordându-se atenție special fiecărei suprafețe. Peria trebuie asezată la limita dintre dinte și gingie, cu perii orientați în sus la maxilar și în jos la mandibulă, făcând miscari scurte circulare în jurul axului propriu, finalizate cu o mișcare verticală de “maturare”, pornind dinspre gingie.

            Periile rotative sau electrice trebuiesc folosite cu precauție pentru a preveni deteriorarea aparatului.

            Se poate utiliza cu grijă orice perie electrică cu peri moi, dar există în momentul de față anumite tipuri de perii rotative/electrice cu capete special concepute pentru purtătorii de aparate ortodontice fixe și cu viteze ajustabile.

            În afara periajului dentar obișnuit este indicată folosirea periilor interdentare pentru a curața spațiile mai greu accesibile

  • pe sub arcul aparatului,
  • între 2 bracketi vecini,
  • tuburile cu carlig ale inelelor,
  • zonele cu ligaturi de sârma sau catene elastice.

4

Acestea pot avea dimensiuni diferite și trebuie alese astfel încât să nu fie prea mici, întrucât periajul nu este eficient, ci suficient de potrivite cu mărimea spațiului dintre brackeți.

            Trebuie exercitată o ușoară presiune pe suprafața respectivă, pentru a realiza o igienizare mai bună și pentru a igieniza suprafețele proximale ale dinților.

5

Dacă gingia sângerează periajul nu trebuie oprit, ci doar efectuat cu mișcări mai blânde și mai delicate.

6

Cu timpul, prin efectuarea unui periaj dentar corect și regulat, sângerarea se va opri și gingia se va însănătoși.

            Utilizarea aței dentare este puțin mai dificilă decât în mod normal însă este indicată, aceasta fiind singura modalitate de curățare eficientă a spațiilor interdentare la nivelul punctelor de contact între dinți.

7

            Acestea au de obicei un capăt rigid care trebuie introdus pe sub arcul principal al aparatului, și o zonă asemănătoare unui burete care asigură igienizarea perfectă a fețelor interdentare.

            Un mijloc suplimentar excelent de igienizare (dar care nu exclude periajul) îl reprezintă dușul bucal (Water Pik, Oral B) care, pe lângă efectul de curățare al apei cu presiune, are și rolul de a menține sănătatea și troficitatea gingiilor.

         Dispozitivul generează un jet puternic de apă, ajungându-se astfel în zonele greu accesibile pentru a disloca placa bacteriană și resturile alimentare, dar făcând în același timp și un masaj gingival eficient.

11

Clătirea cu ape de gură este de asemenea extrem de importantă pentru igiena orală a purtătorilor de aparate ortodontice; aceasta trebuie să urmeze fiecare periaj dentar și să se realizeze de 3-4 ori, cu mișcări puternice ale musculaturii obrajilor, astfel încât substanțele active din apa de gură să pătrundă în zonele retentive din cavitatea bucală, mai puțin accesibile periei de dinți.

            Este bine să fie utilizate paste de dinți și ape de gura de aceeași marcă, cu conținut crescut de fluor.

csm_ortho_gamma_06_33e31c5004

Există mărci special concepute pentru purtătorii de aparate ortodontice, cu conținut ridicat de fluor și cu substanțe terapeutice indicate pentru prevenirea/tratarea afecțiunilor gingivale asociate de obicei aparatelor ortodontice.

            Cu siguranță menținerea unei igiene orale corecte este mult mai dificilă în perioada purtării aparatului dentar, însă este întru totul posibilă.

            Este nevoie de puțin exercițiu și răbdare la început, însă  zâmbetul frumos pe care îl doresc toți pacienții la finalul tratamentului  nu înseamnă doar dinți drepți și perfect aliniați, dar și un smalț strălucitor, lipsit de carii, precum și un parodonțiu sănătos, capabil să susțina dinții întreaga viață.

Scopul nostru este să ne fidelizăm pacienții prin crearea unei relații de durată medic-pacient, bazate pe încredere și respect reciproc. Fiecare pacient este important pentru noi și este tratat la cele mai înalte standarde.