PREVENȚIE

CE TREBUIE SA STIE ÎN EGALA MASURA PARINTII SI COPIII?
1) Caria dentara este o boala a carei aparitie poate fi prevenita cu succes, prin metode adecvate!
2) Caria dentara în stadiul initial poate fi tratata prin metode conservatoare, nedureroase; pentru aceasta sunt însa necesare vizite regulate la stomatolog, înainte de aparitia cavitatilor carioase pe dinti!
3) O vizita la stomatolog si tratarea unei carii nu sunt echivalente cu o experienta dureroasa, daca sunt efectuate la timp!
1) Care Sunt Principalele Metode De Prevenire A Cariei Dentare?
Caria dentara poate fi prevenita prin:
A) Utilizarea corecta si frecventa a fluorului!
B) Efectuarea unui periaj dentar corect!
C) Sigilarea santurilor si fosetelor dintilor laterali
D) Modificarea comportamentului alimentar!
A) Cum se poate utiliza corect fluorul, astfel încât sa previna eficient aparitia cariei?
Exista doua modalitati de utilizare a fluorului:

• Pe cale sistemica – fluorizarea apei potabile, administrarea de tablete cu fluor. Efectul cario-protector este limitat si, pentru a fi eficienta, administrarea F pe cale generala trebuie completata si combinata cu utilizarea F pe cale locala deoarece efectele fluorului sunt aditive!
• Pe cale locala – utilizarea de solutii, lacuri, geluri si paste de dinti fluorurate. Duce la cresterea continutului de fluor din mediul oral si reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire a cariei dentare.
» Cum si când actioneaza fluorul din solutii, geluri, paste de dinti? Caria este rezultatul atacurilor repetate ale acizilor asupra smaltului dintilor.

Daca fluorul este prezent la suprafata dintilor în timpul scaderilor de pH, rezultatul atacului acid demineralizarea carioasa este inhibata si are loc fenomenul invers, de remineralizare.
În acest mod, fluorul este unicul factor capabil sa protejeze dintele în timpul atacurilor acizilor rezultati din metabolizarea zaharurilor de catre microorganismele placii bacteriene.

 Metodele fluorizarii locale sunt:
• Clatiri cu solutii fluorurate. Se realizeaza de obicei saptamânal, sub supravegherea adultilor.
• Aplicarea de lacuri si geluri concentrate de fluor. Se realizeaza de 2X/an în cabinetele stomatologice, fiind destinate în special copiilor cu risc crescut la carie.
• Utilizarea zilnica a pastelor de dinti fluorurate. Reprezinta metoda cea mai accesibila de fluorizare, extrem de eficienta numai daca se efectueaza corect si constant.

B) Efectuarea unui periaj dentar corect! Scopurile periajului dentar sunt:
• îndepartarea placii bacteriene de pe suprafata dintilor;
• introducerea F în cavitatea bucala prin intermediul pastelor de dinti. Periajul cu o pasta fluorurata trebuie încurajat ca practica zilnica, de rutina, pentru întreaga populatie, indiferent de gradul de susceptibilitate la carie. Pentru a fi eficient, pâna la vârsta de 9 – 10 ani, este necesar ca periajul copiilor sa fie supravegheat si controlat/completat (chiar efectuat!) de catre parinti.

Parinti! Ajutati-va copiii sa-si perie dintii! Periajul trebuie efectuat de cel putin 2X/zi, periajul de seara fiind absolut obligatoriu!
Pentru un periaj corect, peria se aseaza de-a lungul gingiei, în unghi de 450 fata de dinti, astfel încât perii sa fie în contact atât cu gingia cât si cu suprafata dintilor. Printr-o apasare usoara se executa miscari circulare si vibratorii de sus în jos si dinainte-înapoi, fara sa ridicam periuta de pe dinte.

Periajul se efectueaza pe grupe de câte 2 – 3 dinti, repetându-se miscarea de cel putin 5 ori pentru fiecare grupa, în acelasi mod periindu-se si suprafetele interne ale dintilor.

C) Sigilarea santurilor si fosetelor dintilor Suprafetele ocluzale ale dintilor laterali (molari si premolari) au un relief denivelat format din santuri si fisuri ce favorizeaza aparitia cariei deoarece:
• au capacitatea de a retine resturile alimentare si placa bacteriana;
• nu permit igienizarea, fiind  adânci si înguste.

La nivel microscopic, aceste denivelari arata astfel:

Acesti dinti se cariaza la scurt timp dupa eruptia în cavitatea bucala, fiind necesara protectia lor prin aplicarea unor materiale specifice în santuri si fisuri (sigilare). Metoda este neinvaziva (nu necesita utilizarea frezei dentare) si nedureroasa, fiind usor acceptata de copii si asigurând sanatatea dentara a pacientului tânar.

D) Modificarea comportamentului alimentar! Pentru producerea de acid la suprafata dintelui sunt necesare doua conditii:
• prezenta placii bacteriene;
• prezenta carbohidratilor fermentabili (zaharul si amidonul din prajituri, biscuiti, etc),  pe care microorganismele placii le transforma în acid.

Zaharul este deci cel mai important aliment implicat în producerea si evolutia procesului carios, fiind prezent nu numai în dulciuri, asa cum s-ar putea crede, ci si în numeroase produse fabricate industrial, cum sunt: supele concentrate, sosurile pentru salate, carnea prelucrata industrial, snaks-urile, produsele fast-food.
Expunerea prelungita a dintilor la alimente ce contin zahar favorizeaza aparitia cariei! Pentru prevenirea cariei este necesara modificarea obiceiurilor alimentare astfel:

• sa se evite consumul necontrolat de dulciuri sub diferite forme;
• sa nu se consume dulciuri în afara meselor principale;
• sa nu se termine masa cu un aliment dulce;
• sa se perieze dintii dupa consumul de dulciuri;
• sa se evite consumul frecvent de bauturi dulci si acide;
• sa se înlocuiasca, pe cât posibil, deserturile dulci cu fructe;
• sa se reduca, pe cât posibil, consumul produselor fast-food.

2) Ce este si cum se poate vindeca o carie aflata în stadiul initial, înainte de aparitia cavitatii?
O carie dentara nu înseamna neaparat o cavitate.
Aparitia cavitatii carioase reprezinta un stadiu tardiv al cariei dentare, fiind precedata de aparitia pe suprafata dintelui a unei pete albe sau brune – stadiul initial al cariei, ce poate fi diagnosticat numai de catre specialist, smaltul dentar fiind înca dur, iar cavitatea nefiind prezenta.

Aceste carii ramân de cele mai multe ori neobservate, evoluând spre cavitate.
» De ce sunt necesare vizitele la stomatolog înainte de aparitia cavitatilor carioase pe dinti?
Pentru ca medicul stomatolog este singurul care poate recunoaste o carie în stadiul initial, înainte de aparitia cavitatii, si poate recomanda un tratament adecvat de stopare a acestora.
Un astfel de tratament cuprinde:
• utilizarea produselor fluorurate dupa o schema recomandata de specialist, si care cuprinde atât ce cuprinde atât interventii profesionale cât si auto-aplicatii frecvente de produse fluorurate;
• deprinderea unor obiceiuri corecte de igienizare a cavitatii bucale, si suplimentarea periajului auto-aplicat cu periajul profesional;
• restrictionarea dietei în ceea ce priveste consumul de zahar. Si este deci:
• nedureros; • relativ ieftin si usor de urmat;
• reda cu siguranta sanatatea dintilor copiilor nostri!

Scopul nostru este să ne fidelizăm pacienții prin crearea unei relații de durată medic-pacient, bazate pe încredere și respect reciproc. Fiecare pacient este important pentru noi și este tratat la cele mai înalte standarde.